Sjećanje na Sinišu i Grad
U spomen Vukovaru
Anketa
Jeste li čuli za "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića?

Brojač posjeta
20802
Blog
subota, listopad 23, 2010
Iz Večernjeg lista, četvrtak, 21. listopada 2010., str. 10:

 „Devetnaest godina poslije pada Vukovara priča o Siniši Glavaševiću još nije do kraja ispričana. Prije rata reporter i voditelj na vukovarskom radiju, a u najdramatičnijim trenucima rata za neovisnost i opstanak Hrvatske Glavašević je postao simbol svega onog izvanrednog što je krasilo mladu naciju suočenu s uništenjem i nestajanjem.

 Svakodnevnim emotivnim izvještajima iz ubijanog grada, Glavašević je postao simbol otpora i tvorac prkosna optimizma koji je stotinama branitelja omogućivao herojski tromjesečan otpor nadmoćnijim velikosrpskim snagama koje su kuću po kuću uništavale Vukovar.

 Godina rada u sto minuta

 Producent „Interfilma“ Ivan Maloča i autorica, novinarka i publicistkinja Višnja Starešina bili su zamislili o Glavaševiću, nakon toliko vremena, napraviti tridesetominutni dokumentarni film „Siniša – zaustavljeni glas“. No u jednogodišnjem radu, skupljajući mnoštvo novih detalja, snimki i svjedočanstava, producent i autorica shvatili su – film mora biti dulji. Pogotovu pošto im je njihov montažer rekao: – Ovo se ne može kratiti!

 Rezultat je cjelovečernji, 100-minutni film koji će biti emitiran u vrijeme godišnjice pada grada-heroja – u Vukovaru. Osim Siniše, čija su javljanja za Hrvatski radio bila znak da je Vukovar još živ, ključna osoba za opstanak i funkcioniranje radija bio je njegov mentor, prijatelj i tehničar, Branko Polovina. Zahvaljujući njegovim tehničkim improvizacijama radio je mogao emitirati i kad je grad padao.

 Posljednji je izvještaj Siniša Glavašević poslao 18. studenog 1991., i to iz vukovarske bolnice. Prije toga je Glavašević svoje priče, koje je napisao u mjesecima opsade, uspio poslati telefaksom novinaru i književniku Mladenu Kušecu. U toj, do srži antiratnoj prozi, Siniša sluti svoj kraj. I doista, 20. studenog , Sinišu i Branka JNA odvodi, sa 265 ranjenika, iz vukovarske bolnice na Ovčaru. Siniša je ubijen među prvima.

 – Željeli smo mladima približiti priču o istinskom angažmanu u obrani svoga grada, s ove distance pokazati im s koliko je čistoće i iskrene volje stvarana država, s toliko da sadašnjim vlastima postane neugodno – kaže autorica V. Starešina.

 Francuska veza

 Autorica prenosi i svjedočenja petero Francuza koji su, također tada, ili poslije pokušavali ispričati istinu o obrani Vukovara. Malo je znano da je i jedna francuska novinarka, Agnes Vahremian, tada početnica, ostala u Vukovaru gotovo do pada grada u neprijateljske ruke. Danas je urednica prestižne emisije „L'envoye special“ na nacionalnoj TV TF2. Film o Siniši, film je o nama – boljima iz onog herojskog vremena.

 Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net

 Konačno se netko sjetio snimiti dokumentarac o Siniši! Iako ga još ne vidjeh, inicijativa je za svaku pohvalu! Nadam se da su autori nastojali biti objektivni i vjerodostojni – za razliku od onog potpuno promašenog i nevjerodostojnog filma Fadila Hadžića. Jedino mi je naslov filma nekako problematičan – jer i sama činjenica da je film snimljen, te da je zbog obilja materijala i svjedoka sa 30 narastao na 100 minuta, govori kako Sinišin glas nipošto nije zaustavljen! Dok ima onih koji će o njemu svjedočiti, a još više dok ima onih koji će se zalagati za vrijednosti koje od njega baštinimo – Sinišin glas neće biti zaustavljen! Zaustavljen je čovjek, Siniša Glavašević, ali njegov Glas, Glas njegova Grada, govori i danas!

 Hvale vrijedno je da se netko sjetio snimiti film o Siniši, i neka ovaj ne bude posljednji! Još da se nađe i nakladnik koji će tiskati II. izdanje knjige „91,6 MHz – Glasom protiv topova“ u kojoj Sinišina kolegica, ratna novinarka Hrvatskog radija Vukovar Alenka Mirković, kroz jednostavnu toplu ljudsku priču, donosi osobni memoarski prikaz stradanja Grada, herojstva branitelja i legendarne ekipe Hrvatskog radija Vukovar!

stojigrad @ 10:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare