Sjećanje na Sinišu i Grad
U spomen Vukovaru
Anketa
Jeste li čuli za "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića?

Brojač posjeta
20802
Blog
subota, studeni 24, 2007

Alenka Mirković

„91,6 MHz – GLASOM  PROTIV  TOPOVA


Roman "91,6 Mhz - glasom protiv topova" istinita je priča o nekoliko mjeseci prije i za vrijeme opsade Vukovara viđenih očima novinarke Radio-Vukovara Alenke Mirković. Iako od samog početka, od mirnog nedjeljnog poslijepodneva, prekinutog mitingaškim ludilom, do grozničave trke preko miniranih kukuruzišta znamo mjesto i vrijeme zločina, ime žrtve i lice ubojice – napetost koju generira ova priča snažnija je od bilo koje izmišljene! Njen naboj jači je od strujnog udara gole žice pod naponom, a svaka uspomena koju budi bolnija je od žive rane.

Napisan pet godina nakon stvarnog događaja, ispripovijedan jasnim i preciznim iskazom ratnog izvjestitelja, prošaran neuništivim šarmom mlade žene zahvaćene ratnim vihorom i prožet detaljima sudbina vukovarskih branitelja, ovaj roman funkcionira i kao osobna ispovjest i kao kronika ekipe Radio Vukovara. No više od svega, to je izvorni hrvatski ratni roman kakvog do sad još nismo imali. To je i osnovni razlog zašto je ovo djelo Alenke Mirković prvo pojavljivanje hrvatskog pisca u nakladi Algoritma. Vizualni ugođaj naslovnici dao je Vanja Garaj obradivši jednu od rijetkih fotografija Siniše Glavaševića iz podrumskog radija.

Svi događaji opisani u ovoj knjizi doista su se zbili, svi likovi su istiniti, nijedno ime nije promijenjeno da bi zaštitilo bilo koga – žrtvama ta zaštita sada više nije potrebna, a krivcima je ne treba dati.


 (gornji tekst je s web stranice Algoritma www.algoritam.hr)


Knjiga je izuzetno vrijedno djelo, osobna priča novinarke ratne ekipe Hrvatskog radija Vukovar. Knjiga je 1997. godine dobila književnu nagradu „Ksaver Šandor Gjalski“. Sam izdavač na svojim web stranicama kaže: „…napetost koju generira ova priča snažnija je od bilo koje izmišljene! Njen naboj jači je od strujnog udara gole žice pod naponom, a svaka uspomena koju budi bolnija je od žive rane. …ovaj roman funkcionira i kao osobna ispovjest i kao kronika ekipe Radio Vukovara. No više od svega, to je izvorni hrvatski ratni roman kakvog do sad još nismo imali. …“

No isto tako piše: „Nije raspoloživo“ – što znači, rasprodano je, a novog izdanja nema, i to već deset godina!? ZAŠTO? ZAŠTO se, unatoč svim priznanjima i neospornoj vrijednosti ove knjige još uvijek ne tiska novo izdanje?!

stojigrad @ 12:11 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare