Sjećanje na Sinišu i Grad
U spomen Vukovaru
Anketa
Jeste li čuli za "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića?

Brojač posjeta
20802
Blog
subota, prosinac 11, 2010
- naslov je ovo izvrsne kolumne iz Glasa Slavonije. Evo cjelovitog teksta:

Šljivančanin će uskoro na slobodu. Haški tribunal je imao toliko razumijevanje za nepravdu koja je u postupku učinjena Šljivančaninu, da mu je preinačio pravomoćnu presudu. Kada bi isti sud bio toliko sućutan prema priklanom Vukovaru i ljudima, među kojima su još tisuće nestalih koji, očito, mirno počivaju prerezanih grkljana u nekim jamama, onda epilog ove farse ne bi izgledao ovako:

1. Za razliku od generala Gotovine i suboraca ova famozna trojka, koja je mjesecima rokala po Vukovaru, nije bila optužena za prekomjerno granatiranje. Zašto i bi, kada je Vukovar nakon ratnih operacija izgledao mnogo manje razoren od Knina, koji je Hrvatska vojska zbog prekomjernog granatiranja sravnila sa zemljom. Tribunal zato nije imao potrebe oficirima JNA poput Šljivančanina, kao Gotovini, staviti na teret takvo što, jer oni su jako pazili na civile i civilne ciljeve. Vukovar je nakon pada izgledao kao Las Vegas, dok je u Kninu, od bolnice do obiteljskih kuća, sve bilo sravnjeno.

2. Tribunal nikada nije nikoga osudio zbog agresija i masakra nad Vukovarom (vrh JNA?), već samo za Ovčaru, jer, logično, Vukovar je plod samorazaranja i masovnih samoubojstava, a na Ovčari se nije dogodilo nešto što bi Šljivančanin znao, pa mu smanjiše presudu zbog toga. Sve one silne snimke s njim u glavnoj ulozi su montaža hrvatskih nacionalista i ustaša. Šljivančanin je o masakru na Ovčari prvi put čuo iz medija, kada je u Politikinom Zabavniku pročitao da je Paja Patak prerušen u Paška Patka djeci u hrvatskim školama iznosio insinuacije da su nekakvi prerušeni hrvatski vojnici, koje je Stanimirović skužio, bacani u jamu nakon što su im iskopane oči kako ni mrtvi ne bi nekoga prepoznali.

3. Haški tribunal je od politike i geopolitičkih igara neovisno tijelo, pa je, s tim u skladu, od vukovarske trojke jedino bez po' frke osudio Mrkšića na 20 godina, dok je Radić oslobođen, a prema Šljivančaninu je pokazana nevjerojatna sućut da su mu čak i pravomoćnu presudu zbog “novih saznanja” ukinuli. Naime, Mrkšiću je glatko presuđeno ne zato što je bio nadređen Šljivančaninu, jer to nije točno, budući da je Šljivančanin bio major KOS-a, dakle, iznad Mrkšića. Mrkšić je glatko oderan jer je jedini od te vukovarske trojke hrvatski Srbin, što se uklapa u tezu o građanskom ratu. Haški tribunal je ovakvim pristupom masakru nad Vukovarom dionik toga zločina. No bitno je da se mirimo, da Tadić, Josipović, Lepa Brena i Severina isprave ono za što nitko, pa ni Šljivančanin nije odgovoran: Vukovar! Zapravo, zašto se mirimo kada rata nikada nije niti bilo. Samo pokoji izmanipulirani i neinformirani Šljivančanin.

Ivica Šola, Glas Slavonije, objavljeno: 11.12.2010.

stojigrad @ 15:02 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare