Sjećanje na Sinišu i Grad
U spomen Vukovaru
Anketa
Jeste li čuli za "Priče iz Vukovara" Siniše Glavaševića?

Brojač posjeta
20802
Blog
srijeda, studeni 3, 2010
Baš sutra, baš na Sinišin 50. rođendan, Vukovarom će šetati i govoriti oni koji relativizraju i Sinišu i Vukovar i sve žrtve, nažalost. Evo odličnog komentara na tu temu iz današnjeg Glasa:
...
Boris Tadić u Severininim štiklama
...
Danas, dan uoči "povijesnog", zapravo turističkog dolaska srpskog predsjednika u Vukovar, u Novinarskom domu bit će promocija dviju knjiga. Obje se bave problematikom vukovarskog stradanja, kako i priliči danu i mjesecu kada će Vukovar, ne samo u ovdašnjim medijima, i zbog Tadićevog posjeta biti u fokusu. Prvu je napisao Drago Hedl, a naslov joj je "Glavaš, kronika jedne destrukcije", gdje se tematizira lik i djelo jednog od najodgovornijih Hrvata za vukovarsku tragediju, Drugu su napisala tri momka, Đikić, Pavelić i Krile, koji su Haag i sudnicu vidjeli samo na televiziji, a zove se "Gotovina, stvarnost i mit". U njoj se tematizira drugi krivac za vukovarsku tragediju, sitni francuski kokošar koji je kao legionar, došavši iz emigracije, probudio Srbima sjećanje na ustaše i Jasenovac, pa su Srbi u strahu od ponavljanja Jasenovca krenuli u spašavanje svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj, pri čemu je oslobađanje Vukovara od ustaša, poput Gotovine ili Siniše Glavaševića, bilo strateški važno. Dobro je da se ti momci, zajedno s izdavačem Goldsteinom, uoči Tadićevog posjeta Vukovaru bave hrvatskim generalima, zločincima i mitomanima. Jer, pobogu, nepristojno bi bilo i negostoljubivo da se danas organizira okrugli stol o liku i djelu Gorana Hadžića, odbjeglog četnika koji je ovdje u vrijeme SAO Krajine bio "gospodar života i smrti", pa i u Vukovaru.

Promašena teza
K tome, u turističkom meniju srpskog predsjednika, osim Vukovara, je i Paulin Dvor. To je mjesto gdje su hrvatski vojnici mučki pobili srpske civile. Jedan kolega u subotu je napisao komentar u kojem kaže kako je Tadićev žrtvoslovni turizam zapravo u funkciji "poravnanja krivnje", budući da će Tadić nakon Vukovara ići i u Paulin Dvor. Ta teza je promašena, jer, da bi se radilo o "poravnanju krivnje", trebali bismo imati krivce na svim stranama, a to ovdje nije slučaj. Naime, za Paulin Dvor donesena je pravomoćna presuda, gdje su akteri ovog zločina osuđeni prema individualnoj odgovornosti, što znači da se nije radilo o sustavnom zločinu. Za Vukovar pak, koji je bio sustavan zločin s jasnom zapovjednom strukturom, nitko nije osuđen, jer je C. del Ponte preinačila optužnicu svoje prethodnice L. Arbour, te ju reducirala samo na Ovčaru. Za Vukovar, dakle, još uvijek nitko nije odgovarao, a i Šljivančaninu se u Haagu, prvi put u povijesti Suda, radi revizija pravomoćne presude za Ovčaru.

Za Vukovar nitko nije kriv!
Bljuvotina i farsa je u sljedećem: Ni relativizacija, tj. "poravnanje krivnje", čak nije moguće jer, za razliku od Paulin Dvora, za zločin nad Vukovarom nitko nije kriv! Zato ne čudi ležernost i balkanski mačizam srpskog predsjednika koji u intervjuu uoči dolaska kaže kako se "svako jutro budi sa Severinom". Ako se time želio učiniti simpatičnim, bolje da tu pevaljku nije spomenuo u kontekstu tragedije Vukovara, jer time vrijeđa sve s kojima bi se svako jutro trebao buditi pa bi prednost pred Severinom trebao dobiti Siniša Glavašević i tisuće ubijenih i nestalih. Ovaj "povijesni" posjet stoga je skup transvestita, "državnika" koji put u "zajedničko 21. stoljeće" počinju u Vukovaru obučeni u Severinine štikle. To je pomirba pretvorena u hepening, moralnu transvestiju koja kaže da se u Vukovaru onomad zapravo nije pjevalo "bit će mesa, klat' ćemo Hrvate", nego: Afrika paprika!
Ivica Šola, Glas Slavonije, 3. studenog 2010.
...

Da dolazi izraziti iskreno kajanje za najveći zločin koji su njegova država i njegov narod počinili našoj domovini i našem narodu u Domovinskom ratu, da dolazi priznati krivnju svoje države i svoga naroda, bio bi dobrodošao. Ali ovako, sve je to laž i obmana... Nažalost.

stojigrad @ 11:42 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare